Ostara

Ostara

De viering ter ere van de lente

De Ostara Viering

Het is een viering ter ere van de lente rond maart de 21ste.  De achterliggende bron is de vruchtbaarheid van de natuur, waarbij de zaden nu ontkiemen en langzaam aan naar boven komen. Het gaat niet om reiniging zoals bij Imbolc,  maar om het stimuleren van het nieuwe leven dat zich ontwikkeld.  Ostara valt op de dag waarop de het even lang licht als duister is,  waarbij de dagen vanaf dit moment langer zijn dan de nachten. Er zijn diverse gewoonten, waaronder vreugdefeesten, eieren zoeken, vruchten punch maken en brood figuren bakken.

De kip en de haas

Buiten de eieren komt ook de kip in de viering van Ostara voor.  In een legende zou de kip de eieren verstopt hebben in het veld. Deze werd gestraft voor haar daden doordat ze door Ostara werd veranderd in een haas die de eieren terug moest vinden.  Maar ook de haas is buiten deze legende een symbool voor vruchtbarheid, doordat deze zich snel voortplant.  Er is nog een overeenkomst tussen de hazen en gevogelte, sommige vogels leggen hun eieren in verlaten holen van hazen

Voor de jongeren onder ons is er ook nog een verhaal dat de haas zijn eieren rondbrengt, zelf beschildert en verstopt in de grond en die gevonden te worden door de mensen die er naar zoeken. 

Broodfiguren

Hebben jullie ook zo’n trek in lekkernij? Vandaag maken we Ostara broodfiguren

Wat heb je nodig?
1 zakjes gist of 35 gram verse gist
Eventueel maanzaad
Eventueel 4 rozijntjes
1/4 liter lauw water
500 gram bloem
½ Eetlepel zout
Beslagkom
Bakpapier
Theedoek
Bakplaat
Beker
Oven
Vork
1 Ei

1. Neem het bloem, gist, zout en lauw water en kneed het samen in een beslagkom tot een stevig deeg. Neem een theedoek en maak deze vochtig met lauw warm water. Bedenk de beslagkom met het deeg. Laat het deeg ruim 40 minuten rijzen.  Leg ondertussen een bakpapier op de bakplaat.

2. Zodra het deeg gerezen is kun je het verdelen.   In vijf delen.   Neem drie delen deeg en rol deze per deel uit tot een lange rol.  Vlecht deze drie in elkaar. Wanner de vlecht af is, vorm je een krakeling vorm en leg je het op het bakpapier.

3. Nu zijn er nog twee bolletjes over.  Je kunt van het ene een kipvorm geven  en van de andere een haasvorm maken. Houd de figuren vrij plat.  Uiteraard kun je ook een “ei” vorm maken dat staat voor vruchtbaarheid. En leg ze op het bakpapier.

4. Klopt het  ei los en bestrijk de broodfiguren. 
Strooi eventueel wat maanzaad over de gevlochten krakeling   en geef de brood dieren een ‘oogje’ met de rozijnen. Laat alles nogmaals 40 minuten rijzen.  En zet ondertussen de oven aan op 220 graden.  Wanneer het deeg gerezen is, kan het in de voorverwarmde oven. Bak de broodfiguren in ongeveer 20 minuten gaar.​