Imbolc

Imbolc

De viering op één en twee februari

De Imbolc Viering

Het is een viering welke zowel op één als twee februari gevierd wordt. Het is een dag waarin de vruchtbaarheid en zuivering van de aarde gevierd wordt en de Keltische licht godin Bridgid wordt geëerd. Zij is de godin van het vuur, heling en vruchtbaarheid. Bridgid is behoedster van nieuw leven. Zij zorgt voor de groei van nieuw leven. 

In verschillende culturen, geloven en levenswijze wordt deze dag gevierd met eigen rituelen. Zo worden er graanpoppetjes gemaakt en versierd. Deze worden volgens de verhalen of in de vooravond in bed gestopt of in een mandje met knuppel bij de haard gezet.  In de ochtend zou er in het as bij de haard een afdruk staan, dit is het teken dat Bridgid is langs geweest, wat geluk zou brengen tijdens de oogst of het krijgen van kinderen.

De poppetjes werden dan in het vuur gelegd om terug te geven aan de aarde. Ook is het de tijd om je huis te reinigen. Zo kun je je huis reinigen met verschillende mengsels van kruiden als lavendel.

De Sinaasappelpundding

Voor Imbolc maken we Sinaasappelpudding

Wat heb je nodig?
vruchten zoals mandarijn en sinaasappel
magnetron bestendige schaal
poedersuiker voor slagroom
3 schalen/beslagkommen
3 dl verse sinaasappelsap
16 gr gelatine blaadjes
125 gram suiker
2 dl slagroom
puddingvorm
0,5 dl water
koud water
magnetron
3 eiwitten
1 citroen
koelkast
schaal
spatel
garde

1. Neem een schaal met water en laat de gelatine daarin zacht worden. Wanneer het zacht is moet je de gelatine goed uitknijpen alvorens je het bij de rest voegt.

2. Los in 0,5 dl water de suiker op en verwarm dit in de magnetron. Roer er dan de goed gelatine en de sinaasappelsap door, zodat alles goed met elkaar mengt. Zet de schaal/beslagkom in de koelkast en controleer met regelmaat of het geheel begint op te stijven.

3. Klop in een schone, vetvrije beslagkom (door er met citroensap af te vegen) de eiwitten stijf met een klein snufje zout, neem een klein gedeelte apart. Klop in een andere kom de slagroom lobbig en voeg ondertussen suiker naar smaak toe en houd hier ook een deel van apart. Leg de slagroom op het eiwit en daarboven op de opgestijfde gelatine met sinaasappel. Spatel alles voorzichtig door elkaar (vooral niet roeren). 

4. Bestrijk een pudding vorm met het apart gezette eiwit en giet daarna het mengsel in. Laat alles opstijven in de koelkast. Keer de vorm op een mooie schaal om zodat de pudding eruit komt. Versier de pudding met toefjes slagroom, en garneer met extra vruchten. Eet smakelijk!