Mahown

Mahown

De zoon met het vuur

Wezen

De mysterieuze viervoeter reist de wereld rond opzoek naar nieuwe dingen. Het dier houdt van warmte en zal zijn hol graven op een beschutte plek. Hier verzameld hij de materialen voor een veilig thuis waardoor hij een tijdje kan blijven. Wanneer het hol klaar is gaat het verder op zoek naar een nieuwe plaats. Het dier wordt vaak aangezien als een wolf- of katachtige en wordt gevreesd om zijn klauwen en scherpe hoektanden. Hiermee jaagt hij op zijn prooi, zijn voornaamste voedsel is vlees. Het eet alleen de malste delen op laat de rest voor de andere dieren liggen. Echter is het wezen helemaal niet zo gevaarlijk als de meeste mensen denken. Maar het blijft verstandig om enige kennis van dit wezen te hebben, het blijft een wild dier. Doet iemand hem pijn dan zal zijn eerste reactie een aanval zijn en daarna zal hij niet meer zo snel toenadering zoeken. Wanneer je hem met liefde behandel zal hij je meer vertrouwen. De wilde Mahown is erg gesteld op zijn eigen autonomie, maar kan ook in een roedel leren leven. Het is maar net hoe het levenspad verloopt. Vindt hij een groep interessant genoeg om erbij te blijven dan reist hij voor een tijd mee. De Mahown vind altijd nieuwe manieren om zijn prooi te vangen of om zijn hol in te richten, het is een proces van ontdekken en onderzoeken waar hij continu op terugkeert. De lange staart wordt gebruikt als sier object op ridder helmen en soms vermalen tot poeder voor rituelen.

Afdeling

De leerlingen die het beste passen bij de afdeling Mahown hebben een unieke kijk op hoe zij de wereld graag zouden zien. Ze vinden het heel belangrijk om hun weg zelf te kunnen bepalen en wanneer ze hulp nodig hebben dan vragen ze erom. Soms is het voor anderen onduidelijk of moeilijk te begrijpen waar je mee bezig bent, omdat de Mahown zich vastgrijpt aan een project of uitdaging zonder verder uitleg of opgaaf van reden. Echter is het ook belangrijk om het oude los te laten en te zoeken naar iets dat nieuw en onbekend is. Op jouw weg zul je mensen tegenkomen die je willen helpen, maar ook mensen die je tegenwerken. Laat deze personen in hun waarde, maar laat los wat zij zeggen of doen,  de roedel is dan minder belangrijk dan jouw doel.  Jouw reis in de magische wereld heeft te maken met ontdekken.

Soorten

Er zijn drie soorten ontdekt. Maar er zijn weinig verschillen opgemerkt anders dan de grootte en het leefgebied. De vraag is nog steeds of het toeval is dat de ene Mahown meer de warme op zoekt en de andere  de droogte. De kleinste Mahown meet niet groter dan een hond. Dit soort is  vrijwel ongevaarlijk en als huisdier te houden mits je er goed voor kunt zorgen.  Dikwijls worden de punten van de staart bijgeknipt en verkocht aan heelmeesters en marskramers. Dit is sinds de wet van Mähnderyn in de vorige eeuw gelegaliseerd. Een grotere variant is zo groot als een wolf, deze is over het algemeen wat schuwer. Belangrijk om te weten dat hij ook kan bijten uit angst.  Een bekwame tovenaar of heks weet hier meestal wel raad mee. Maar pas op dat je niet een hele roedel achter je aan krijgt. Er zijn dikwijls mensen overleden aan de beten van de Mahown. Het is af te raden om deze als huisdier te houden mits hij in gevangenschap geboren is. Echter kan het zijn dat op een latere leeftijd het oerinstinct optreed en dat de Mahown vertrekt. De grootste heeft de proporties van een leeuw. Deze wilde vorm komt vooral voor in onbewoonde gebieden. Holen worden meestal gegraven diep in de bergen. Een Mahowngrot kan van alles bevatten: botten, goud, edelstenen. Er zijn dus daadwerkelijk schattenjagers die op zoek zijn naar zo’n  Mahowngrot. Het stropen van de dieren is verboden en hiervoor staat levenslang.