fbpx

Viering

Het woord Beltane wordt vertaald in Nederspaak als ‘Helder vuur’. Tijdens de Beltane wordt het begin van de zomer gevierd.Het is een viering van het licht en het leven.De groei en de vruchtbaarheid. De viering valt op de dag waarop de dag het wint van de nacht.

Gebruik

Er worden Meibomen gemaakt, die symbool staan voor vruchtbaarheid. Bijna alle takken van de lange boom worden er af gehaald, alleen in de top van de boom blijven de takken zitten. Aan deze takken worden linten geknoopt. In sommige dorpen wordt er een Meipaal gebruikt. Een lange stok met aan de bovenkant een rad of wiel waaraan de linten geknoopt worden. Kinderen en volwassen nemen het uiteinde van een lint en dansen om de paal. Op deze manier worden de linten om de paal of boom heen gevlochten. Deze boom wordt ook wel kallemooi genoemd. Wat het precies betekend is niet bekend, wel is bekend dat een ‘kalle’ een vorm van roepen zou kunnen betekenen en dat het woord ‘mooi’ een verbastering is van het woord mei. Na de vieringen werd de kallemooi verbrand of in de rivier gegooid . Op deze manier gaven de mensen het als een soort offer terug aan de natuur.